Rotter har før i tiden ikke været noget problem i vores kolonihaveforening. Da foreningen blev etableret var der mange markmus på den forhenværende gartnerijord/frugtplantage.
Man begyndte at høre om rotter sidste fjerdedel af forrige århundrede, hvor mange havelodsejere lavede deres egen løsning, så de var fri for at grave indholdet af spanden fra det lille hus ned langs hækken. Da foreningens medlemmer blev tvunget til at etablere septiktanke omkring år 2000 forsvandt rotterne åbenbart ikke. Det vil være en god idé at tjekke om den nu overflødige septiktank er blændet korrekt af, så den ikke bliver til et rottebo. Det er aldrig blev gjort klart om disse septiktanke skal graves op og fjernes, nu hele foreningen er kloakeret.
Vi har i mange år betalt et privat firma for rottebekæmpelse i foreningen, selvom vi også i mange år har betalt Gladsaxe Kommune for samme rottebekæmpelse sammen med ejendomsskat mv. Ja, – vi har ikke altid være heldige med de bestyrelser som vi med tillid har stemt på gennem tiderne.
Er dit kolonihavehus og eventuelle småhuse ikke bygget på støbt sokkel kan du undgå at få et påbud om at rottesikre din koloni bebyggelse. Terrasser hævet over jorden er også omfattet af pligten til at forebygge rotter.
Det betyder i praksis, at der skal graves en rende en halv meter dyb rundt om husene på havelodden og nedsættes et tætmasket svært galvaniseret trådnet, som skal hæftes på huset 20 cm over gulvhøjde.
Rottesikring af kolonihavehuset mv. – her er dine pligter:
Ifølge Miljøstyrelsens vejledning har du som havelodsejer pligt til at forebygge rotter.

Effektiv rottesikring er vigtigt, da rotterne er ekstremt hårdføre og smidige nok til at kunne kravle igennem åbninger helt ned til 2 cm i diameter. Rotterne kan også gnave igennem alle materialer, der er blødere end jern.

Som havelodsejer har du blandt andet pligt til:

  • At sikre, at affald eller foder ikke er lettilgængeligt for rotter
  • At sikre, at du med din adfærd i kolonihavehus og have ikke uforvarende tiltrækker rotter
  • Undgå rod på dit havelod.
  • Anmelde rotter til Gladsaxe Kommune, som står for bekæmpelsen
  • Skadedyrbekæmperen har autorisation, så du må ikke selv aflive.
Rottesikring kan deles op i adfærdsændringer og byggeteknisk forebyggelse. Ændringer i din adfærd kan være, at du stopper med at fodre fugle på en måde, hvor du samtidigt fodrer rotter. Derudover har kan kloakkernes og kolonihavehusets forfatning have stor betydning for rotteproblemernes omfang.